Music – Joy of the Heart

Hector Berlioz (1803-1869): “Welke van de twee heeft de grootste invloed om de mens naar grote hoogten te brengen: de liefde of de muziek? Het is een grote kwestie. Toch lijkt het me dat men er het volgende over zou kunnen zeggen: de liefde kan je geen idee geven over muziek, muziek wel of de liefde….. Waarom de een van de ander scheiden? ze zijn twee vleugels van de ziel”.

Muziek. Wie heeft er niet iets mee? We zijn er allemaal mee grootgebracht. En daarna hebben we onze eigen weg gezocht en gevonden in ons muziekvoorkeuren.

Jeroen speelde de synth. Hoe ie alles voor elkaar bokste, snapte ik geen reet van, want veel ging de laatste jaren niet met hardware, maar software. Synth’s op de pc enzo. Hij heeft samen met mijn jongste broer ook een nummer gemaakt en uitgebracht op plaat. https://www.youtube.com/watch?v=PRUukHribcM. En waarin ik ook nog te horen ben. Die hijg. Die ja ;-).

Tijdens Jeroen’s crematie was het nummer waar hij op naar binnen gedragen werd een nummer die hij samen met zijn vriend Pieter had gemaakt. Pieter is in 2003 overleden en toen werd daar het nummer ook gedraaid. Het heet “Pjotr is leaving us”. Wat met Jeroen’s overlijden soort van omgedoopt werd naar ” Geronimo is leaving us”.

Na Jeroen’s overlijden kreeg ik van man B (zie een eerder blog ;-)) een aantal links toegestuurd. Deze nummers deden hem denken aan mijn situatie met het overlijden. 1 van die nummers was van Blaze, “Breathe” (Ashley Beedle Exhale Vocal). Dat nummer raakte me enorm en ik voelde de energie die er van uit ging. Met het schuingedrukte stuk bler ik altijd voluit mee, open mijn armen, borst vooruit en a-de-men! https://www.youtube.com/watch?v=I2bPfQ8Zikg. Een “universele bezinging van het leven, liefde en hoop”, zoals hij dat zei.

there is a place for every one under the sun
there is a time for every life since times begun
there is a chance for every heart to find love
there is some hope for every thing you’re dreamin’ of

as the world keeps spinning round
plant your feet on the ground
lift your heart up to the sky
and breathe new life

see the truth with your third eye
meditate to clear your mind
lift your heatr up to the sky
and breathe new life

En een nummer van Innervision Feat. Melonie Daniels, “Don’t you ever give up” (Cause You’re Gonna Make it) (Frankie Feliciano Ricanstruction Vocal). Een ultieme feelgoodinspiratiesong. https://www.youtube.com/watch?v=jcQJ2qTanwI

Deze en nog 12 andere nummers heeft hij voor mij in een mix gezet van ruim anderhalf uur met een bijbehorend document met achtergronden van de nummers en wat het in zijn leven betekent. Een bijzonder mooie en fijne mix. Waar ik heel vrolijk van word, van door de huiskamer ga dansen. Ik luister ‘m regelmatig, zo ook nu, tijdens het schrijven van dit blog. Maar het is ook een mix met mixed feelings. Want gerelateerd aan de dood van Jeroen. Maar ook aan de liefde van en voor  man B, die de mix gemaakt heeft. En alles daar tussen in.

Bij ons thuis speelde mijn vader piano. En mijn broers en ik moest er aan geloven: pianoles van pa. En ongeduldig dat ik was, wilde ik meteen Mozart kunnen spelen. Ik irriteerde me aan mijn traagheid. Meestal is het zo dat om iets te kunnen leren, je een weg moet bewandelen om er te komen. Nee, ik wilde van A naar Z. Zoals met zoveel dingen in mijn leven. Maar je hebt een ontwikkeling nodig om ergens te komen. En dat betekent oefenen. En geduld hebben. Ik en geduld: nog steeds niet mijn vriend :-).

Mijn jongste broer was een auto-di-dact. En hij kreeg al vroeg zijn eerste synthesizer. Kon geen noot lezen, maar speelde en improviseerde. Werd ontdekt door Michel de Hey. En kreeg daar zijn muzikale onderkomen. Hij werd de ene helft van het duo “Coming Soon” met Berry van Gardingen. En trad overal en nergens op. Dezer dagen doet ie weinig meer. Tijdgebrek. Als Michel optrad in Leiden, gingen Jeroen daar heen. Altijd vet.

Mijn middelste broer speelt gitaar. Mijn zus Iris speelde dwarsfluit. Mijn zwager Paul is een allround entertainer. Al ruim 30 jaar actief en maakt onderdeel uit van Paul Poulissen Combo. Het Combo ontwikkelde zich tot een van de meest geboekte en populairste allround bands. Ik ga te weinig naar zijn optredens, want niet echt bij mij in de buurt. Begin mei wordt hij 60 en viert dat groots, inclusief natuurlijk…. musica! Dat zal een feestje worden :-).

In Jeroen’s familie ook muziek. Jeroen’s 2 broers spelen beiden gitaar. Middelste broer zit in 2 bands en treedt regelmatig op. De laatste 2 jaar zijn Jeroen en ik naar zijn optreden met de band “Bazooka Joe” gaan kijken op 2 oktober. In het kader van Leidens Ontzet, op “dwrie oktowberrrrrrrrrr” :-). Vorig jaar ZO een pijn in m’n nek van het headbangen met Jeroen’s nichtje, kon amper m’n kop meer keren de volgende dag, whahaha! En zijn jongste broer speelt ook nog de synth. De apparatuur die er nog was na Jeroen’s overlijden is naar hem gegaan. Heel goed doel.

Mijn stiefzus- en broer zitten samen in Rockband PRIDE. Beiden zang. Hebben ze niet van een vreemde. Hun moeder zit ook in een band, ook met zang.

En ik? Ik zing :-). Alweer anderhalf jaar op zangles. Ik vind het te gek. Mijn stem leent zich voor jazz en pop. Ik kan van vrij laag, naar behoorlijk hoog. Op dit moment is mijn uitdaging Cassandra Wilson met “Body and Soul”. Daarvoor ook 1 van Cassandra Wilson, “You don’t know what Love is”. Wilson: een uitdaging, want briljant en niet te evenaren. En nou de uitdaging om mee te doen met een optreden in Cafe Studio De Veste. Waar leerlingen van zangschool Sirene hun opmars maken. Dat zal wat worden….
Artiesten die ik ook gezongen heb, althans een poging tot ;-): Alicia Keys, Randy Crawford, Chet Baker, Ella Fitzgerald, Frank Sinatra, Whitney Houston, Adele en Amy Winehouse. Nog op mijn verlanglijstje: Anita Baker met ” Body & Soul”. Aankopen van bladmuziek gedaan, nu alleen nog de printer aansluiten en bladmuziek meenemen naar zangles.

Zoals een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd, geldt dat voor mij ook voor muziek: een dag geen muziek is een dag niet geleefd. Mijn lijntje naar muziek (niet wit, maar rond of langwerpig ;-)): CeeDees (ik heb er dit weekend nog 3 gekocht, jawel, ik houd van CD’s), SoundCloud en YouTube. In mijn auto zit nog een ouderwetse cassetterecorder. Maar heb geen cassettes meer. Nu zit er een cassette in met snoertje die ik aan kan sluiten op mijn smartphone. Lang leve de technologie!

Music… It’s the Joy of the Heart!

Afbeelding

Illustratrice: Wendel Jacobs

Advertentie

One thought on “Music – Joy of the Heart

 1. Lottie,
  Volgens mij gaan muziek en liefde inderdaad samen.
  Muziek en het leven gaan ook samen.
  De liefde brengt muziek tot stand.
  En muziek kan ieder facet van het leven tot uitdrukking brengen.
  Muziek kan ook alle “burden” die we in ons dragen losmaken.
  Muziek is volgens mij de stem van de ziel.
  Zingen, een hele mooie manier om je ervaringen te verwerken.
  Laat weten wanneer je een optreden hebt in Cafe Studio De Veste.
  xxxxSandra

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s